Algemene voorwaarden

Gepubliceerd op 24 juni 2024 om 22:22

Waarom algemene voorwaarden op laten stellen? Wat staat er in de algemene voorwaarden? En moeten deze gedeponeerd worden bij de KVK?

 

Waarom algemene voorwaarden op laten stellen?

Door algemene voorwaarden op te stellen bij een overeenkomst is het voor uw klant of duidelijk hoe het onder meer zit met de annulering van een dienst of aankoop, de betalings(termijn), aansprakelijkheid of met de garantie. Met algemene voorwaarden is het direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klant hebben. Uw klanten weten waar ze aan toe zijn. Tevens kunt u de risico's die u als ondernemer loopt verkleinen indien u algemene voorwaarden laat opstellen. U heeft als ondernemer een informatieplicht en algemene voorwaarden mogen niet onredelijk zijn. 

Wat staat er in de algemene voorwaarden?

Wat belangrijk is om te noemen in de algemene voorwaarden verschilt per bedrijfstak. Ook maken ondernemers soms aparte inkoopvoorwaarden en verkoopwaarden. Een aantal punten komt vaak in de algemene voorwaarden terug:

Branche- of beroepsvereniging

Sommige brancheorganisaties verplichten hun leden om specifieke algemene voorwaarden te hanteren, zoals in de kinderopvang. De Sociaal-Economische Raad (SER) biedt een overzicht van branches met standaardvoorwaarden die leden verplicht moeten gebruiken.

Aansprakelijkheid

Als ondernemer kunt u in principe aansprakelijk worden gesteld voor alle directe schade (bijvoorbeeld het repareren van het product of het product vervangen of het herstellen of het opnieuw uitvoeren van een geleverde dienst) en indirecte schade (bijvoorbeeld waterschade bij brand). Het is helaas niet mogelijk om alle aansprakelijkheid uit te sluiten, maar u kunt uw aansprakelijkheid wel verkleinen door uw algemene voorwaarden door ons te laten opstellen. 

Betalingstermijn

In principe mag u zelf een redelijke betalingstermijn voor consumenten bepalen. Echter is de maximale betalingstermijn voor bedrijven 60 dagen behalve als u kunt laten zien dat hieraan geen nadelen zitten voor de verkoper en de koper. Indien er geen betalingstermijn is afgesproken dan is de betalingstermijn 30 dagen. Wilt u een kortere betalingstermijn gebruiken? Dan is dit ook mogelijk om vast te laten leggen in uw algemene voorwaarden.

Garantie

Uw koper heeft recht op wettelijke garantie, wat betekent dat uw product aan de verwachtingen moet voldoen. U kunt in uw algemene voorwaarden een aanvullende garantie laten opnemen. Het is niet toegestaan de wettelijke garantie te beperken.

Eigendomsvoorbehoud

Het is mogelijk om een eigendomsvoorbehoud te laten opnemen in de algemene voorwaarden. De goederen blijven van u totdat uw klant heeft betaald. In het geval dat uw klant failliet gaat kunt u de goederen bijvoorbeeld terugeisen. 

Leveringsvoorwaarden

Leveringsvoorwaarden zijn algemene voorwaarden waarmee u afspraken maakt over alles wat met de levering van een product te maken heeft. Zoals bijvoorbeeld de levertijd, de annulering van het product en/of afspraken over de transport- en bezorgkosten. 

Overmacht 

Als u uw afspraken niet kunt nakomen, bent u in eerste instantie verantwoordelijk voor de schade aan de andere partij. In enkele gevallen kunt u echter een beroep doen op overmacht, ook wel 'force majeure' genoemd. Dit is in het geval u de producten niet kunt leveren door een oorlog, milieuramp of nog recenter door een epidemie als corona . In de clausule zullen wij omschreven wat onder overmacht valt. 

Algemene voorwaarden deponeren bij KVK

Het is niet verplicht maar wel handig om uw algemene voorwaarden te laten bewaren bij de rechtbank of bij de KVK. Dit wordt ook wel deponering genoemd. De algemene voorwaarden hebben een sterkere bewijsfunctie en het komt professioneel over.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.